Odyssee van de HALIFAX HR 872 LQ-K

Vertrokken op de luchthaven van Gransden Lodge ( 70 km van Londen)op 9 augustus 1943 om 22,52 uur, met 7 bemanningsleden (6 Canadezen en 1 Schot), de Halifax voegt zich toe aan een luchtarmada van 457 vliegtuigen. De HR 872 LQ-K maakt deel uit van de 8e groep van de Pathfinder Force, een eenheidverkenners, Elite van de Bomber Command van de Royal Air Force ( RAF). En heeft als opdracht de Duitse stad Mannheim te bombarderen. Op 10 augustus , een weinig voor één uur s?morgens, in volle vlucht naar zijn doel, het vliegtuig van de Royal Canadian Air Force (RCAF)wordt hij ontdekt door een Messerschmitt BF 110 van de Duitse jagers gebaseerd in Florennes.
De piloot van het jachtvliegtuig begint de achtervolging, mikt op de tanks gehecht tussen de vleugels van de bombardier belast met bommen. Zwaar beschadigd, de bombardier verliest een vleugel, en eindigt zijn vlucht op deze plaats, het vliegtuig ontploft, er is geen enkele overlevende.

Een eenvoudig kruis dat werd geplaatst door de inwoners van Awenne, waakt sindsdien op deze plaats die in ere is hersteld door het personeel van het Provinciaal Domein van Mirwart. Op het initiatief van de gemeente Saint-Hubert en de arbeiders die de toegangen hebben ingericht, een gedenkteken ter herinnering werd ingewijd op 15 september 2012 in aanwezigheid van een afvaardiging van 31 personen bestaande uit de families van de geallieerde vliegers en een oud-strijder van het 405e Eskadron waarvan de groep deel uitmaakte.

De Ambassadeur van Engeland, de vertegenwoordigster van de Ambassade van Canada, Canadese militairen, een afvaardiging van het Canadese 405e eskadron lange afstands patrouille, het British Legioen, van de 2e Wing Tactique uit Florennes, Vaderlandslievende verenigingen, de Ardeense Jagers, en een grote menigte hebben deelgenomen aan deze plechtigheid
De vliegers zijn begraven op de begraafplaats van Florennes waar de families zich kunnen verzamelen. Op het initiatief van deze families, un érable, symbool van Canada, en Schotse heideplanten werden geplant om deze helden met hun vaderland te verbinden.

Albert FRAIPONT. Traduction: Karel Van de Velde

Extra informatie

  • Frans

Odyssee van de HALIFAX HR 872 LQ-K

  • ,
  • 6870 Saint-Hubert
  • Belgique
  • 50.0261
  • 5.3741
  • 11

Bezoek

  • Frans