Wellin, landschapsverandering in Famenne-Ardenne

Tussen open landschappen, uitzonderlijk architecturaal erfgoed en eeuwenoud woud is het aangenaam in de gemeente van Wellin rond te wandelen. De Lesse en zijn talloze zijrivieren hebben er talrijke valleien uitgeslepen die een exotisch landschap vormen in het Natuurpark van de Zuidelijke Ardennen. Hier neemt men de tijd om te leven, om de folklore te eren (tijdens de carnavalsperiode hebben de reuzen een ereplaats) en om de wonderen van het verleden te waarderen. Architecturaal en natuurlijk erfgoed, de Mooiste Dorpen van Wallonië… het hele jaar door neemt de Dienst voor Toerisme u graag mee naar de uithoeken van de streek dankzij een programma van wandelingen en rondleidingen. De geologische troeven van de gemeente Wellin alsook die van haar buurman Tellin maken van deze plaatsen bezienswaardigheden van het Geopark van de Famenne-Ardenne. Bijvoorbeeld door de doorkruising van de Calestienne (de kalksteenstrook die zich uitstrekt van Chimay in de provincie Namen tot Remouchamps in de provincie Luik) is Wellin een regio met een hoge landschappelijke waarde wat kalksteenformaties betreft. De “Balade Calestienne” van 7,6 km met didactische panelen is de manier om dit te ontdekken!

Video afspelen

Uitzichtpunt van Wery

De belvedère biedt een grandioos uitzicht op de Ardennen. Het is een echte uitnodiging om de Lessevallei en zijn zijrivieren te observeren: de rys van Couij, van de Glan en van Wery. De “Promenade de Wéry” (15km) zal er de meer sportieve toe leiden, maar men kan er ook via een kortere (maar nog steeds fysieke) wandeling komen dankzij een heen-en terugweg van 4,6 km vanaf de Passerelle Maria.

Loopbrug Maria

Op de to-do lijst van de ontdekkingswaardige sites bevindt zich onbetwistbaar de Loopbrug Maria. Gelegen op de oude tramlijn die Wellin en Graide met elkaar verbond, geeft de loopbrug uitkijk op de Lesse ter hoogte van het oude station van Redu. De locatie is in de zomer een van de meest toeristische plaatsen door de aantrekkelijkheid van de picknick- en barbecueplekken die er zijn aangelegd. Deze betoverende omgeving is ook een genot voor de vissers en is een trefpunt op de verschillende wandel-, ruiter- en fietspaden in de buurt (gezondheidspad, GR-paden, Promenade de Wéry, Onderdompeling in het hart van het subnatuurlijke woud, paardritten, Ravel en Préravel).

Ruiterparadijs

Wellin is de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van paardrijden. Een jaarlijks evenement brengt enthousiastelingen samen en er zijn speciale permanente routes. Enerzijds dankzij “Het is mijn opinie en ik deel mede“, de 22 km uitgezette route die landschaps- en erfgoedpunten afwisselt met drie mogelijke vertrekpunten (Chanly, Neupont, Wellin).  Anderzijds door de niet bebakende circuits vanaf Lomprez die of een oude opgeknapte vicinale weg volgen (31 km) of verschillende waterlopen (26 km). Ervaren ruiters op zoek naar een tocht zullen La Chevauchée forestière op prijs stellen. Deze onafgebakende route van 170 km is een 100% beboste tocht door het  Grote Woud van Saint-Hubert.

Subnatuurlijk woud

Het “subnatuurlijke” woud is een eeuwenoud woud van meer dan 250 jaar. Wandelen in zo’n bosrijke omgeving is een verbazingwekkende ontdekking die je het rijkdom van een uitzonderlijk erfgoed laat ontdekken terwijl je de kracht en de majesteit van deze bomen, die door de eeuwen heen hebben overleefd, apprecieert. Een 4 km lange wandeling met didactische panelen en als vertrekpunt de Maria Loopbrug begeleidt deze serene tocht…

LOMPREZ

kleine middeleeuwse stad heeft zijn stichting waarschijnlijk te danken aan Jan de Blinde (graaf van Luxemburg) in de 14e eeuw. Tegenwoordig zijn de overblijfselen van het kasteel en de molen die in 1920 zijn activiteiten staakte nog steeds in dit versterkte dorp aanwezig. Tegen het indrukwekkende boerderijgebouw aanleunend, dateert deze waarschijnlijk uit de 7de eeuw bij de bouw van het middeleeuws kasteel…. Als u geïnteresseerd bent in dit deel van de geschiedenis: de eigenaar van de molen verwelkomt u op afspraak voor rondleidingen. Naast de dorpszaal is er een kleine didactische wandeling gerealiseerd in samenwerking met Natagora, die u uitnodigt om het moerasland van Lomprez te bewonderen. In dit moerasgebied heeft men een aantal aanpassingen gedaan zoals een insectenhotel en zwaluwnesten. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Sohier, één van de mooiste dorpen van Wallonië

Het kleine dorp Sohier is al meer dan 20 jaar erkend als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Zijn woonomgeving is kenmerkend voor de Famenne en men kan het rijke erfgoed zoals de Sint-Lambertuskerk, zijn traditionele boerderijen, zijn kalkstenen gebouwen…waarderen. In de zomer hechten de bewoners er belang aan hun gevels en bloemenperken met bloemen te versieren. U kunt deze bloemversiering waarderen tijdens de ” Bloemenwandeling ” van 5km. In het Office du Tourisme van Wellin kunt u een kaart verkrijgen die u bij deze ontdekking zal bijstaan. Hierop zult u meer dan 30 interessepunten terugvinden wat betreft erfgoed, landschap of specfiek voor de verschillende bloemen die kleur geven aan de straten van het dorp.

Wellin, is ook...

Een gedeelte van het woud van Saint-Hubert valt te verkennen via het gastronomische circuit “Onverwachte smaken”. Laat u zich door deze 122 km lange toeristische route leiden terwijl u Wellin, Tellin, Saint-Hubert en Libin zult doorkruisen. Verschillende lokale producenten bevinden zich langs de route en zullen u op afspraak bezoeken voorstellen.

De favoriete wandeling van het Office du Tourisme”

De “Promenade de Wéry” is in alle seizoenen maar vooral in de zomer uiterst aangenaam. Bij deze wandeling van 15,4km zult u de zeer mooie landschappen van de gemeente Wellin kunnen bewonderen. Open landschappen, langs het water en doorheen het woud

Dorpen en buurten :

Barzin, Chanly, Fays-Famenne, Froidlieu, Halma, Lomprez, Neupont, Sohier, Wellin

Office du tourisme communal van Wellin Grand Place 2 – 6920 Wellin +32 84 41 33 59 www.wellin.be/loisirs/tourisme

De andere gemeenten van het woud van Saint-Hubert

Spring naar de inhoud