Tellin, gemeente met erfgoed en geschiedenis

Tellin, plaats gelegen tussen de Ardennen en de Famenne (zoals Wellin), biedt geklasseerde sites, historische monumenten alsook prachtige uitzichtpunten. Haar vele natuurlijke trekpleisters worden onderstreept door haar gehechtheid aan het Famenne-Ardenne Geopark. Het gaat om een label dat door UNESCO (het “UNESCO World Geopark”) wordt toegekend aan een gebied met een geologisch erfgoed van internationaal belang.De privé-groeve van de Lesse gelegen in Resteigne is een van de geosites. Sinds het einde van de exploitatie in 1985 heeft de natuur daar haar rechten teruggewonnen en is ze een bekende referentie geworden in de internationale wereld van de geologen. De regio is dus van nature betrokken bij een duurzame ontwikkelingsaanpak die het natuurlijke erfgoed, de cultuur en de betrokkenheid van de inwoners combineert.

Hoort u de klokken in de verte ?

Als u in de gemeente Tellin verblijft, hebt u uw koffers neergezet in een regio die bekend staat om zijn klokkunst die nog steeds de belangrijkste in België is. Want als men aan Tellin denkt, denkt men aan dat dorp bekend als “Dorp van de Klokken en de Beiaard” waar de voormalige klokkengieterij Causard-Slegers, die in 1970 haar activiteiten staakte, is gevestigd.

Welke erfgoed plaatsen ontdekken ?

De voormalige klokkengieterij en haar klokkenkunstmuseum zijn het hele jaar door op afspraak toegankelijk. De bezoeken (altijd begeleid), dompelen u onder in de geschiedenis van deze plaats die een grote commerciële bloei kende dankzij de postkoetsroete tussen Frankrijk en Duitsland. Duizenden klokken werden in Tellin gegoten. Op een gegeven ogenblik had de gieterij meer dan 35 werknemers in dienst. Het hele jaar door kunt u liefhebbers ontmoeten die u uitleg zullen geven, op een intact gebleven plaats, over het werk van de meestergieters, de verschillende stadia van het maken van klokken, of zelfs de symboliek van de klokken…

Het schilderachtige dorpje Resteigne ook bekend om zijn kluizenaarshut wordt doorkruist door de rivier de Lesse. Het gaat om een authentieke plek om even te pauzeren op een terras aan de rivier met uitzicht op een prachtige openlucht fototentoonstelling. (Les Saisons de la Photo en Grande Forêt de Saint-Hubert)! Een mooie loopbrug brengt u naar de andere kant van de Lesse voor een kleine landelijke wandeling ter ontdekking van de oude molen.

Het panorama punt van de Rocher à Pic is toegankelijk via de Wandeling des Hauts de la Lesse (9,7km). Dit uitkijkpunt gelegen tussen Tellin en Resteigne geeft een adembenemend uitzicht op de Lesse en Belvaux. Laat u via het wandeltraject leiden naar de hoogten van de Lessevallei en naar het hart van het bosreservaat van Ellinchamps, een beukenbos van opmerkelijk botanisch belang. Ter plaatse informeren didactische panelen u over de specifieke soorten die zich daar ontwikkelen!

De Kapel van Notre-Dame van Haurt in Bure ligt op het traject van de Kapelwandeling (4 km). Dit 18de eeuwse bouwwerk is gebouwd op de top van een heuvel. Volgens de legende werd daar een beeldje van de Maagd gevonden en naar de kerk van Bure gebracht maar ze verkoos, door een wonder en drie keer, terug te keren naar haar plaats van ontdekking om daar geëerd te worden… Je komt op deze tijdloze plek via een lindebomenlaan met 7 potales gemaakt door Jijé (Joseph Gillain, tekenaar van “Robbedoes”!). In juli en augustus worden elke zaterdagmiddag gratis rondleidingen aangeboden.

Het dorp Bure is rijk aan mooie fonteinen en heeft het label “Wallonie en Fleurs” gekregen. De route “Bure, village fleuri” die tot uw beschikking staat bij het Office du Tourisme biedt u de mogelijkheid om het vanuit deze invalshoek te ontdekken. De herdenkingsroute “La Bataille de Bure” dompelt u onder in de geschiedenis van dit vredige dorp dat het toneel van een dodelijke veldslag aan het einde van de oorlog 40-45 was. 10 panelen leggen deze historische episode uit (kaart verkrijgbaar bij het Office du tourisme)

Maison espagnole, Grupont

Het Spaanse huis in Grupont, een prachtig geklasseerd vakwerkgebouw uit 1590. Gedurende verschillende eeuwen was het Spaanse huis ook de ontmoetingsplaats van het “Hooggerechtshof” van Grupont en speelde zo een rol in 1618 bij de veroordeling van de vier Jamin-zusters beschouwd als heksen. Het dorp eert de nagedachtenis van deze vier slachtoffers door middel van 8 panelen die hun verhaal vertellen (route beschikbaar bij het Office du Tourisme in Tellin).

De gemeente van Tellin, heeft ook...

Een natuurlijk erfgoed rijk aan behouden gebleven sites; zoals de Fagne du Mâ d’Eau, een moerasgebied gelegen aan de kant van Resteigne in het Ardense deel van de gemeente op een plateau waar vele kleine beekjes hun bron hebben. Of ook de Réserve des Pairées, een verbazingwekkend natuurreservaat met onverwachte landschappen in onze breedtegraden zeer gelijkend op de zuidelijke landschappen.

Video afspelen

DE AANRADER VAN HET OFFICE DU TOURISME

De Wandeling la Croix Javalle is bijzonder mooi in de herfst (wandelkaart “Au Pays de la Lesse et de la Lhomme”). Op haar traject van 12,5 km verrukt deze wandeling door de verscheidenheid aan doorkruiste landschappen langs kleine landweggetjes en boswegen. De beklimming van de Croix Javalle biedt een prachtig uitzicht op de Calestienne, de Famenne tot aan de eerste bergkammen van de Condroz in de verte. Vervolgens doordringt u het Ardense woud… Later vindt u de chemin des Crêtes (pad van de Heuvelrug) terug en als u afdaalt naar Tellin komt u op een weids uitzicht op de Famenne en de Calestienne.

Dorpen en gehuchten

Bure, Grupont, Resteigne, Tellin

OFFICE DU TOURISME COMMUNAL DE TELLIN rue Grande 21A, B-6927 Tellin +32 84 36 60 07 WWW.tellin.BE/tourisme

Onze andere gemeenten

Spring naar de inhoud