Tenneville-Bad….in volle woud !

De stad Tenneville staat bekend voor haar doorkruising door de Nationale 4 die haar trouwens zo gemakkelijk bereikbaar maakt maar ze is veel meer dan alleen maar dit. Al wandelend over de landwegen merkt u al zeer snel dat dit een regio is die gezelligheid, plezier van eenvoudige dingen en exotische uitgestrektheid van de natuur combineert. Zelfs als u de tijd neemt om te wandelen op twee voorouders van de beroemde N4, de Chaussée Marie-Thérèse of de oude Romeinse weg Metz-Tongres, verschijnt het platteland voor zover het oog kan zien… en het bos is nooit ver weg! Dit gebied van het Woud van Saint-Hubert is voor meer dan de helft bedekt met bomen. Tussen het indrukwekkende woud van Freyr, de natuurreservaten of de uitzichtpunten waar u fauna en flora kunt observeren, is dit ongetwijfeld een streek waar de tijd genomen word het hedige ogenblik te leven.

Video afspelen

De bestemming “woudbad” in de Ardennen Het beoefenen van bosbaden (ook bekend als “Shinrin Yoku“) is het aannemen van een andere manier om in het bos te zijn, een andere manier van wandelen… Profiteer van de weldaden van de bomen en maak opnieuw connectie met de natuur, maar ook (en vooral?) met jezelf. De begeleide bosbaden worden het hele jaar door georganiseerd door het Syndicat d’Initiative de Tenneville. Onder begeleiding van sylvotherapeuten zijn dit telkens weer nieuwe ervaringen. Rationele aanpak of zenattitude, er bestaan verscheidene formules. En voor diegenen die liever deze praktijk met positieve effecten voor lichaam en geest alleen wensen te ontdekken, zal er binnenkort een pad aan worden gewijd.

Observatiezones In het Woud van Saint-Hubert zijn er verschillende aanpassingen gerealiseerd om de observatie van de natuur, het wild, enz. mogelijk te maken. Op deze “tijdloze” plaatsen die u via verschillende wandelingen kunt bereiken, is rust bijzonder belangrijk… De wandelroutes brengen u naar de observatiezone van Les Amonys (wandeling nr. 8, IGN-kaart “Tussen rivieren en bossen”), de observatiezone van Bilaude (wandeling nr. 7, IGN-kaart “Tussen rivieren en bossen” / wandeling nr. 4, IGN-kaart “Au Pays de Saint-Hubert”) en naar de Tour de Priesse (wandeling nr. 7, IGN-kaart “Tussen rivieren en bossen”). In de gemeente Saint-Hubert, in de observatiezone van de Borne (het wandelpad nr. 7 op de kaart “Au Pays de Saint-Hubert”).

Het bos de la Fontaine Het Bos de la Fontaine gelegen aan de rand van het dorp Laneuville-au-Bois is een groene oase die wordt doorkruist door een pad van ongeveer 1 km. In de streek staat het ook bekend als het “spoor van de mieren” dat aansluit bij de bakens die je kunt volgen als je er eenmaal bent. Dit is de ideale route voor een wandeling met de kinderen. Een verandering van omgeving gegarandeerd in het Natuurpark Deux Ourthes! Om de natuur voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, worden bovendien een aantal voorzieningen getroffen om mensen met een handicap te laten genieten van een rustgevend moment in het bos.

De turfboulaie van Rouge Poncé De “Promenade de Mochamps” brengt u niet alleen naar de observatiezone van Bilaude en de Toren van Priesse maar ook in de buurt van de veenachtige “boulaie” van Rouge Poncé. Het is het op één na oudste staatsnatuurreservaat van Wallonië (na de Hoge Venen). Deze status werd al in 1969 toegekend om het behoud van een verbazingwekkend landschap van bloeiende berkenbossen op veengrond te waarborgen. Om een volledige onderdompeling tussen deze bomen is een houten wandelpad van een kilometer toegankelijk (glad bij regenachtig weer!). Begeleide ontdekkingen zijn ook mogelijk op afspraak voor groepen.

de gemeente van Tenneville is ook.....

Lokale smaken en een te plannen gastronomische tocht “Onverwachte smaken” van 122 km.

Het circuit van de "ferme des frênes"

Dankzij deze educatieve wandeling met vertrek aan de Ferme des Frênes in het dorp Cens, leert u de troeven van de landbouwlandschappen te begrijpen. Deze gloednieuwe gemarkeerde route van 5,3 km neemt u mee op een ontdekkingsreis terwijl u geniet van prachtige uitzichten over de regio.

Lokale smaken en een gastronomisch bezoek te plannen op het 122 km lange “Onverwachte Smaken” gastronomisch circuit. Om Tenneville te ontdekken, kunt u ook kiezen voor “Tenneville Découvertes”. Een verzameling topogidsen gratis beschikbaar in de Maison du Tourisme. Elk boekje nodigt u uit dorpjes uit de buurt te doorkruisen naargelang het natuurlijk, architecturaal enz. erfgoed. Een van de delen (Histoires d’Arbres) leidt u bijvoorbeeld naar de site van de “Vieille Eglise”. Een plek die een sprong in het verleden maakt door de herinnering aan Matthias Barnewall, 10e Lord Trimleston, een Iers elite officier die viel bij de Slag om Ortheuville… Enkele kilometers verderop bereikt u de Sint-Hubertuskapel, een symbolische plaats in de geschiedenis van Sint-Hubertus en niet ver daarvandaan bevindt zich de Rouge Croix. Volgens de legende zou de heilige hier de hert met het kruis hebben ontmoet…

De favoriete wandeling van het Syndicat d’Initiative In de herfst mag u de “Promenade de Mochamps” (IGN-kaart “Entre rivières et forêts”) niet missen. De loofbomen zijn dan geel, oranje… en als de zon schijnt, is het bos groots! Deze route van 9,7 km brengt u dicht bij het veengebied van Rouge Poncé alsook bij de uitzichtpunten van Bilaude en van Priesse. De 5 km-lus die de route vormt, is toegankelijk voor kinderwagens en voor personen met beperkte mobiliteit. Zo kan iedereen genieten van een aangename onderdompeling in het bos!

DORPEN EN GEHUCHTEN Baconfoy, Beaulieu, Belle-Vue, Berguème, Cens, Champlon, Erneuville, Grainchamps, Journal, Laneuville-au-Bois, Mochamps, Ortheuville, Prelle, Ramont, Tenneville, Trèsfontaines, Wembay, Wyompont

Syndicat d’initiative Champlon-Tenneville B-6971 tenneville

+32 84 45 54 26

WWW.BAINDEFORET.BE

Onze andere gemeenten

Spring naar de inhoud