Libramont-Chevigny, de Keltische

De gemeente Libramont-Chevigny gelegen in het centrum van Belgisch Luxemburg is de grootste gemeente van de provincie en vooral het kruispunt tussen het plattelands- en het economische leven, zoals de jaarlijkse Landbouwersbeurs van Libramont het ons steeds opnieuw bewijst.

Door er te verblijven, kiest u voor een vakantie in een schilderachtig en romantisch landschap… dat alles bezaaid met Keltische inspiratie die het Museum van de Kelten, uniek in België, en het collectief “Libramont-Chevigny, la Celte” in herinnering brengen. Door middel van activiteiten, evenementen, producties en creaties zorgt deze laatste ervoor dat de kennis van dit tijdperk wordt overgedragen. De erfenis die deze fijne ambachtslieden en vroege voorlopers van Europa ons hebben nagelaten, is nog steeds aanwezig in ons dagelijks leven. Het is om dit te laten ontdekken dat winkeliers, ambachtslieden, culturele instellingen en de Office du Tourisme van Libramont-Chevigny hun krachten hebben gebundeld met het museum. Veel ontdekkingswaardige adressen!

Het Museum der Kelten

(Het museum is in volle vernieuwing om u beter te kunnen ontvangen… einde van de werken verwacht in 2021? )
De wereld van de Kelten en de Galliërs is nog te weinig bekend, het museum wil hier een eind aan maken. Via de collecties en tentoonstellingen kunt u juwelen, serviesgoed, wapens, koetsornamenten en vele andere alledaagse voorwerpen ontdekken. Dit museum nodigt u eveneens uit om een einde te maken aan vooroordelen, door bijvoorbeeld uit te leggen dat de Kelten geen everzwijnen hebben gegeten (dit dier werd als heilig beschouwd!). Wat de jongste kinderen betreft, heeft het museum een origineel bezoek voor hen voorbereid dankzij het spelboek dat gewijd is aan familiebezoeken! En dit in aanvulling op vele andere activiteiten (schattenjacht, slaapfeestje, verjaardagsfeestje…).

De Keltische pedagogische wandeling

Deze sympathieke korte wandeling is een aangenaam voorstel voor gezinnen. Het vertrekpunt ligt dicht bij het commercieel centrum van Libramont, in het bospark van Bonance (rue de Bonance). De route is afgebakend met 5 speelse en didactische panelen. Bij elk van deze haltes spelen het jonge Keltische kind Eira en haar vriend de eekhoorn Kadoc de gids. Ze stellen u voor de omringende natuur te observeren en leggen u uit met welke verbazingwekkende middelen de Kelten hun omgeving hebben uitgebuit. De Keltische pedagogische wandeling bestaat uit twee lussen. De oorspronkelijke route van 1,3km kan worden verlengd tot een langere route van 3 km over boswegen die gemakkelijk te bereiken zijn. Het hoogteverschil is klein en de paden zijn breed. In de nabijheid bevinden zich een picknickplaats en een speeltuin om de activiteit te vervolledigen.

Mai Création en fête “Libramont-Chevigny, la Celte”

Elk jaar weer vindt er een evenement plaats dat speciaal aan de Kelten is gewijd en dat de partners van het collectief “Libramont-Chevigny, la Celte” samenbrengt. Meestal geschiedt dit op het gemeente plein in Libramont, vlak naast het museum en de toegang is gratis. Afwisselend: – Op 1 mei geeft “Mai Création” een eerbetoon aan het vakmanschap en zijn Keltische afgeleiden. – In het tweede weekend van september wordt “Libramont-Chevigny, de Keltische” breder aangepakt met een Keltische markt, participatieve workshops, een Gallisch kamp, vele activiteiten voor kinderen, …

Samonios, aan de oorsprong van Halloween

De Ardennen zijn niet altijd christelijk geweest en niet al onze rituelen zijn afgeleid van het christendom. En in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, komt de oorsprong van het Halloweenfeest niet uit Amerika maar uit Europa via de Kelten.Destijds heette dit feest “Samonios”… Ter nagedachtenis aan dit eeuwenoude feest wordt elk jaar op 31 oktober een sprookjeswandeling georganiseerd in een van de dorpen van Libramont-Chevigny.

Libramont-Chevigny, is ook

Libramont-Chevigny gekoppeld aan Marie Howet wiens vroegere huis het toeristenbureau huisvest, is een bron van inspiratie voor kunstenaars. Het Cultureel Centrum van Libramont, de AKDT of Aurélie Moreau die uitblinkt in glaswerk en glas-in-loodcreatie zijn daar voorbeelden van. Als u uw creativiteit wilt ontplooien, vergeet dan niet het programma te raadplegen voor activiteiten en workshopbezoeken ! Shoppingliefhebbers u zult uw plezier vinden in de hoofdwinkelstraat tussen Libramont en Recogne. Kleine alsook grote winkels verwelkomen u voor de meest uiteenlopende aankopen.

De lokale smaken zullen u in verrukking brengen! Om de lokale producenten te ontmoeten die op afspraak hun deuren openen, volgt u het gastronomische circuit “La Forêt des Délices – Saveurs en terre celte”. Deze 70km lange toeristische tocht voert u langs een traject dat door Redu of alsnog door Saint-Hubert leidt.

Video afspelen

De favoriete wandeling van het Office du Tourisme

De “Promenade de la Briqueterie” is een mooie lange wandeling van 6,3km die vooral in de zomer wordt gewaardeerd (wandelkaart “Libramont-Chevigny”). Deze wandeling loopt dichtbij het Cultureel en Commercieel Centrum van Libramont en brengt u tot een verandering van omgeving midden in het woud. Een aangenaam avontuur waarin je je snel laat meeslepen door het gezang van de vogels en wie weet door de sporen van het wild op de grond! Het is ook de meest toegankelijke wandeling voor gezinnen met jonge kinderen. De paden zijn breed en er is niet al te veel hoogteverschil.

Dorpen en buurten

Bernimont, Bonnerue, Bougnimont, Bras-Bas, Bras-Haut, Chenêt, Flohimont, Freux-Menil, Freux-Surzerain, Jenneville, Lamouline, Laneuville, Libramont, Moircy, Neuvillers, Nimbermont, Ourt, Presseux, Recogne, Remagne, Ourt, Presseux, Recogne, Remagne, Remeaux, Renaumont, Rondu, Saint-Pierre, Sainte-Marie, Sberchamps, Séviscourt, Wideumont (Wideumont-Gare, Wideumont-Village).

Office du tourisme communal van libramont-chevigny

GRAND-RUE 24, B-6800 LIBRAMONT-CHEVIGNY

+32 61 27 04 82

TOURISME.LIBRAMONT-CHEVIGNY.BE

Onze andere gemeenten

Skip to content