Meest gestelde vragen

Wandelingen en tochten

Waar bevinden zich de lokale wandelingen ?

De vertrekpunten van de afgebakende wandelingen bevinden zich vaak in de dorpen (hoofdzakelijk bij de kerk) of op herkenbare en toegankelijke plaatsen in volle natuur.

Voor elke gemeente is een wandelkaart beschikbaar. Deze kaarten vermelden alle lokale gemarkeerde wandelroutes en stellen u in staat de vertrekpunten en de trajecten van deze routes te bepalen.

De meeste routes kunnen gedownload worden op SityTrail; ga naar de gemeenschap van de Grande Forêt de Saint-Hubert om toegang te krijgen tot de routes van erkende routeplanners uit de regio.

Indien u per auto komt voor een wandeling in het bos, gelieve u aan de volgende regels te houden:
– parkeer niet in het bos, verkies de nabijheid van het startgebied en laat een doorgang voor de vrachtwagens van de bosbouw.

– parkeer niet voor toegangshekken
– respecteer de verkeers- en bosbouwwetgeving

Mag ik de wegen en paden verlaten?

Nee, behalve voor de pluk (zie hieronder).
Wandel alleen op toegestane paden en wegen op die manier zult u destemeer de natuurlijke omgeving van uw wandelingen behouden.

Mag men op alle routes met een MTB rijden?

De paden zijn alleen voor wandelaars toegankelijk. Gebruik dus uitsluitend de toegestane routes (wegen en paden); verschillende trajecten zijn voorzien van bewegwijzering.

Moet men een ingangsrecht betalen om te wandelen?

Neen, u kunt zich gratis op onze  afgebakende wandelingen begeven.

Ben ik verplicht mijn hond aan de leiband te houden?

Uw hond moet altijd aan de leiband worden gehouden. Hij kan weglopen of een sterker dier dan hem aanvallen.
Zie deze regel ook als een teken van respect voor andere gebruikers.
Een boete van 50 € is voorzien voor elke hond die niet aan de leiband wordt gehouden.

Mag men 's nachts in het bos wandelen ?

Ja, u kunt ’s nachts in het bos wandelen, behalve tijdens bepaalde periodes waarin het bos uitzonderlijk gesloten is om redenen van natuurbehoud (bijv. het burlen van de hert).

Mag men in het woud overnachten?

Slapen in het bos is alleen toegestaan op bivakplaatsen die voor dit doel zijn aangewezen. Toegang is toegestaan van 16.00 tot 10.00 uur tenzij anders bepaald in een specifiek gemeentelijk decreet.
Deze plaatsen zijn bestemd voor wandelaars in beweging.
Bovendien is het verboden om buiten deze ingerichte zones vuur te maken. Laten we niet vergeten dat het vuur zich makkelijk ondergronds zou kunnen verspreiden.

 

Is het mogelijk te bivakken?

Ja, twee belangrijke routes zijn uitgerust met bivakgebieden:
– Tussen Lesse en Lomme
– Van de diepten van het bos tot de plateaulandschappen

Deze gebieden zijn gereserveerd voor rondtrekkende wandelaars.

Ik heb voorzien tussen Lesse en Lomme te hiken

Is het nodig te reserveren om gebruik te maken van de bivaks ” Tussen Lesse en Lomme”?

Ja, de reservatie is verplicht via de site www.rando-lesse-lomme.be.

Is er drinkwater langs de route?
Nee, maar met een geschikt filtratiesysteem kunt u water halen uit de vele beekjes die de route kruisen. Het is dus niet nodig om je met water voor drie dagen te belasten.

Is het parcours toegankelijk tijdens het jachtseizoen?

Ja, maar het wordt sterk afgeraden. Door de omvang van het parcours kunnen wij u geen precieze informatie geven over de gebieden die door de dagelijkse jacht worden getroffen.

Bestaat er een specifieke site?
Ja: www.rando-lesse-lomme.be. U vindt er alle praktische informatie op terug.

Bosbessen, bloemen, paddestoelen,…

Mag men bosbessen, bloemen of paddestoelen plukken?

Volgens het bosbouwwetboek mag je per dag het volgende plukken voor persoonlijk gebruik: 2 handenvol bloemen, 1 emmer bosbessen van 10 liter, 1 emmer paddenstoelen van 10 liter.

In het geval van bloemen, bijvoorbeeld, mag alleen het bovengrondse deel worden genomen (het is verboden om de wortels of bollen te nemen).
Paddenstoelen moeten aan de basis worden afgesneden en mogen niet worden ontworteld.

Hoewel staatsbossen permanent worden getolereerd (behalve op dagen dat het bos gesloten is), moet toestemming worden gevraagd aan de eigenaar van de grond, of deze nu privé of openbaar is.
In het geval van gemeentelijke percelen is het bijvoorbeeld raadzaam om bij elk gemeentebestuur na te gaan of er een besluit is uitgevaardigd dat het oogsten toestaat.

Oogsten is alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens het jachtseizoen wordt er niet geoogst.
Zorg ervoor dat je dicht bij de paden blijft (een straal van maximaal 50 meter wordt aanbevolen, of is zelfs verplicht afhankelijk van de locatie).

Vergeet ook niet dat gemotoriseerde toegang tot het bos verboden is, behalve op wegen of gebieden die voor dit doel gemarkeerd zijn.

De natuur rekent erop dat je de omgeving niet onnodig verstoort.

Mag men dood hout, mos of...........

Nee, tenzij je de toestemming hebt van de eigenaar van het pand. Maar deze praktijk wordt niet aanbevolen; het is een kwestie van respect voor het milieu en zijn natuurlijke regeneratie, voor alle kleine dieren die er leven (hoe klein ze ook zijn).

Mag men de wegen en paden verlaten voor het plukken?

Ja voor pluk voor persoonlijk gebruik in de hierboven aangegeven hoeveelheden, waarbij de grond waarop u loopt niet onredelijk moet worden vertrapt.
Opnieuw staat het respect voor de natuur hier weer centraal.

Luisteren naar het geburl van de herth

Wanneer kan men het geburl van de hert horen?

De periode van het burlen van de hert valt gewoonlijk tussen half september en half oktober.
Natuurlijk, de natuur alleen beslist! En verschillende parameters hebben een invloed: de temperatuur, de maanstand, de rust…
Het is dus denkbaar dat de het geburl vroeger begint. Of dat u helemaal niets hoort… of althans niet elke dag.

Waar kan men het geburl van de hert horen?

Gedurende de maand september (over het algemeen vanaf de 2e week) is een deel van het bosmassief van Saint-Hubert gesloten van 17.00 tot 9.00 uur. Tijdens deze periode worden plaatsen specifiek afgebakend om vrij te kunnen luisteren naar het gebrul van het hert.

Ter plaatse bevinden zich uitlegaffiches.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de CRIE du Fourneau Saint-Michel of bij het Maison du Tourisme de la Forêt de Saint-Hubert.

 

 

Kan men zich inschrijven voor georganiseerde avonden?

Ja, deze avonden worden georganiseerd door de Syndicats d’Initiative/Offices du Tourisme, particuliere organisatoren.
Deelname is altijd op inschrijving, aangezien het aantal plaatsen beperkt is.
Voor meer informatie kunt u de agenda van deze site raadplegen of contact opnemen met het Maison du Tourisme de la Forêt de Saint-Hubert.

Welke klederen moet ik aantrekken om te gaan luisteren naar het geburl van de hert?

Discretie is het sleutelwoord. Vermijd ritselende kleding. Zorg er ter plaatse voor dat u niet met de autodeuren slaat en niet te sterke zaklampen gebruikt als u onderweg bent, en vergeet niet om uw smartphone op “mute” te zetten.Aangezien de nachten koel zijn in deze tijd van het jaar, raden wij u aan warme kleren en stevige schoenen te dragen om te voorkomen dat u kou vat; het wachten kan soms lang zijn…

 

Tijdens de jachtperiode

Wanneer heeft de jacht plaats?

Alles hangt van het soort jacht af.
Het officiële jachtseizoen in onze regio begint op 1 oktober en eindigt op 31 december.

Indien echter de aan de jagers opgelegde quota’s niet bereikt zijn, kan de administratie besluiten de termijn te verlengen, meestal tot februari. Tijdens deze herfst- en wintermaanden zijn bepaalde delen van het bos de hele dag voor het publiek gesloten.

Stalking / besluipen (ook wel “pirch” genoemd) is een zogenaamde “stille” jacht. Voor deze praktijk mag het bos één keer 10 dagen per jaar worden gesloten. Gedurende deze periode is het verboden zich in het betrokken gebied te bevinden van 1 uur voor zonsopgang tot 2 uur na zonsopgang, en van 2 uur voor zonsondergang tot 1 uur na zonsondergang.

Hoe kom ik te weten waar een jacht plaatsheeft indien ik wil gaan wandelen?

Het netwerk van trajecten in het bos van Saint-Hubert is uitgebreid, u zult er altijd in alle rust van kunnen genieten.
Dankzij de samenwerking van het departement Natuur en Bossen en de plaatselijke Info-kantoren beschikt het Maison du Tourisme over de sluitingsdata van de uitgestippelde routes die op de wandelkaarten staan aangegeven.

Deze kalenders zijn van groot belang omdat zij helpen de aangekondigde sluitingsdagen van de jagers vast te stellen. Het Maison du Tourisme stelt een kalender samen waarop, per datum, alle afgesloten wandelingen staan vermeld waarover informatie is verstrekt.

Zo kunt u uw uitstapjes organiseren volgens de route die u wenst af te leggen of volgens de datum waarop u zin hebt om een verfrissende duik in het bos te nemen.

Hoe kan ik ter plaatse weten of er een jacht plaatsheeft?

Het reglement voorziet twee soorten visuals waarvoor het Waals Gewest bevoegd is voor het aanplakken.
De gele affiche heeft een informatief doel: deze vertelt u of er een jacht is gepland, en op welke datum.
De rode affiche kondigt een doorgangsverbod aan op de aangegeven datum.

Folklore en tradities

Wanneer kun je je huisdier laten zegenen?

De zegening van de dieren vindt twee keer per jaar plaats in Saint-Hubert: op de eerste zondag in september tijdens de Hubertoises en op 3 november voor het Sint-Hubertusfeest.
De zegening van de dieren vindt plaats op het plein voor de basiliek na de mis (meestal rond 12.15 uur).

Wanneer kan men de jachthoorn horen?

In het bijzonder tijdens de missen in basiliek van Saint-Hubert het eerste weekend van september en op 3 november. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om een voorproefje van de evenementen te ontvangen of raadpleeg de rubriek Agenda van deze website.

Winterplezier

Waar kan men skiën?

Wanneer de kwaliteit van de sneeuw de opening van de pistes mogelijk maakt, kunt u naar het burgerluchtvaartterrein van Saint-Hubert of naar het Maison du Ski in Champlon (Tenneville) gaan.

Ik wens te komen skiën maar ik heb uitrusting nodig: moet ik voordien reserveren?

Nee, de reservatie van het materiaal is uitsluitend behouden tot schoolgroepen.

Vanaf welke leeftijd kan men skimateriaal huren?

In Champlon is de kleinste maat : 27.

In Saint-Hubert is de kleinste maat : XX

Mag ik met mijn eigen uitrusting op de skipisten komen?

Ja, het is voldoende om u gewoonweg aan het onthaal van de pisten te begeven om u toegangskosten te betalen.

Bestaan er sleepisten?

Nee. U kunt sleeën huren vanaf de pistes in Saint-Hubert als u uw wandelingen met de kleintjes leuker wilt maken; let er wel op dat u niet op de langlaufpistes loopt.
Het is ook verboden om te sleeën in de velden en weiden behalve met toestemming van de eigenaar.

Mag men tijdens het jaar rondwandelen op de langlaufpisten?

Nee. De pisten van Champlon en Saint-Hubert zijn alleen toegankelijk tijdens hun openingsperiode.
Buiten de openingsperiode van de langlaufpisten is het niet toegestaan deze paden te volgen, die overigens aan specifieke vergunningen zijn onderworpen.

Picknick en barbecue

Waar bevinden zich picknickplaatsen?

In de gemeente van Libin:

– Lesse: langs het water

– Libin: route de Smuid (Kaolinwandelpad)

– Redu: rue de Hamaide (Petit Bois des Légendes ardennaises), rue de Saint-Hubert

In de gemeente van Libramont-Chevigny:

– Bougnimont: route du Monti

– Libramont: rue de Bonance (bospark), avenue de Houffalize (meer van Libramont), Grand’rue (achter de Office du Tourisme)

In de gemeente Saint-Hubert:

– Saint-Hubert: rue du Parc, Clos des Sorbiers, Roseraie, langs de N848 tussen Bonnerue en “le col du Plastrai”

– Provinciaal domein van Mirwart; dichtbij de viskweek, de Biolin, Fourneau van Marsolle

In de gemeente Tenneville:

– Cens, Wembay et Wyopont: bij de fonteienen

– Champlon: Grande rue (Maison du Ski), parking van de kerk

– Journal:bij de kerk

– Laneuville-au-Bois: dorpsplein

In de gemeente Wellin:

– Chanly: park van Chanly (dichtbij het plein)

– Lomprez: rue du Mont (achter de zaal)

– Neupont: rue de Libin (Maria loopbrug)

Waar bevinden zich barbecueplaatsen?

In de gemeente Libin:

– Lesse: langs het water

– Libin: route de Smuid (Kaolinwandelpad)

In de gemeente Libramont-Chevigny:

– Bernimont: op de Pré-RAVel (op de brug)

– Flohimont: bij de kerk (Au Monsay)

– Saint-Pierre: achter de kerk en naast de zaal

In de gemeente Saint-Hubert:

– Saint-Hubert: rue du Parc, Clos des Sorbiers, Wildpark (reservaties: +31 61 25 68 17)

– Arville: rue de la Supinette (overdekt, 40 plaatsen, reservatie: +32 61 61 22 37)

– Provinciaal domein van Mirwart: de Biolin (reservatie: +32 84 36 62 99)

In de gemeente Wellin:

– Lomprez: rue du Mont (achter de zaal)

– Neupont: rue de Libin (Maria loopbrug)

Sports aventure

Is er een parc aventure in de streek?

Nee. In het woud van Saint-Hubert is er momenteel geen avonturenpark met activiteiten zoals kabelbanen, boomsporten, paintball…

Watersporten

Waar kan men vissen in de streek?

Het Maison du Tourisme geeft een specifieke brochure uit waarin u de verschillende plaatsen kunt vinden. Eén centrum is volledig gewijd aan de sportvisserij. U kunt ook vissen in vijvers en rivieren.

Is er een toelating nodig om te vissen?

Bij het raadplegen van onze brochure, zult u voor elke gemeente informatie hebben met betrekking tot de rivieren en de visbedrijven waarmee u contact kunt opnemen.

Waar kan men kanoën in het Woud van Saint-Hubert?

Sport kajakken is toegestaan van 1 oktober tot 15 maart. U kunt inschepen op de West-Ourthe stroomafwaarts van de Pont de Prelle (Tenneville) en op de Lesse voor de Pont des Barbouillons in Daverdisse tot aan Chanly (Wellin).
Er wordt geen materiaal verhuurd.
Info:

http://kayak.environnement.wallonie.be

Waar kan men tijdens de zomer zwemmen?

Wij nodigen u uit om de erkende badzones te bezoeken. Neem contact op met het Maison du Tourisme de la Forêt de Saint-Hubert om te weten welke zones momenteel toegankelijk zijn.

kampplaatsen

Waar kan men een lijst van de weiden in de streek vinden?

Wij nodigen u uit contact op te nemen met de gemeentelijke administraties:

  • Libin: +32 61 26 08 10, www.libin.be
  • Libramont-Chevigny: +32 61 22 21 18, www.libramontchevigny.be
  • Saint-Hubert: +32 61 26 09 66, www.saint-hubert.be
  • Tellin: +32 84 36 61 36 ou +32 84 37 42 86, www.tellin.be
  • Tenneville: +32 84 45 00 40, www.tenneville.be
  • Wellin: +32 84 38 81 62, www.wellin.be
Spring naar de inhoud