Thematische wandelingen

al wandelend leren

In de gemeente Wellin

Ter ontdekking van de Calestienne

Vertrekpunt: parkeerplaats voor de kerk – 6920 Froidlieu
De gemeente Wellin ligt in het hart van de Calestienne, een kalkstenen strook die zich uitstrekt van Chimay tot Remouchamps. In het noorden begrensd door de Famenne en in het zuiden door het Ardense massief; de landschappen die u er ontdekt, weerspiegelen de aard van de ondergrond. Ontdek deze streek waarvan de hoge landschappelijke waarde van kalksteenformaties, gekoppeld aan de rijkdom van de vegetatie, haar wereldwijde erkenning heeft gegeven onder het label Geopark Famenne-Ardenne dat in 2018 door UNESCO is toegekend.
Deze leerzame wandeling voert u over een afstand van 7,6 km.

 

De bloemenwandeling

Vertrek: dorp Sohier – 6920 Wellin
Dit circuit van 5 km nodigt u uit om één van de Mooiste Dorpen van Wallonië en zijn omgeving te ontdekken in feest- en bloemen stemming de hele zomerperiode door.
Op de kaart (verkrijgbaar bij het Office du Tourisme in Wellin) staan meer dan 30 bezienswaardigheden die verband houden met het erfgoed, het landschap of die specifiek zijn voor de verschillende bloemenplantages.

 

Ontdekking van het subnatuurlijke bos

Vertrekpunt: Maria-voetgangersbrug, Rue Napoléon Bonaparte – 6822 Halma
Ontdek een verrassende route en ontdek de rijkdom van een uitzonderlijk voorvaderlijk erfgoed. Deze 4 km lange heuvelachtige wandeling voert u door een bos dat meer dan 250 jaar oud is. U zult de kracht en de majesteit van deze bomen, die de eeuwen hebben overleefd, waarderen.

Aan de grenzen van de Calestienne en de Ardennen

Vertrekpunt: parkeerplaats van de plaatselijke bibliotheek Rue de Beauraing 173 – 6920 Wellin
Deze wandeling van 9,5 km, die niet bewegwijzerd is, speelt zich volledig af in de detritische rotsen van de Ardennen, maar biedt een prachtig panorama over de Calestienne vanaf het uitzichtpunt van Sohier. Wellin is een stad met een lange geschiedenis. Een reeks archeologische opgravingen heeft enig licht geworpen op de oorsprong ervan. De stad werd genoemd naar een Frankische landeigenaar, Wadalinus. Dankzij deze verschillende opgravingen, die de aanwezigheid van rijke graven uit de 6e eeuw aan het licht brachten, werd vastgesteld dat de stad op zijn minst uit deze periode dateert. Deze opgravingen leverden ook het bewijs van het bestaan van een vorm van bewoning door de aanwezigheid van 80 paalgaten van houten huizen. Wellin was dus het centrum van een uitgestrekt Merovingisch domein. De kaart en het roadbook van dit geobalade zijn verkrijgbaar bij het Office du Tourisme van Wellin.

 

Het watergebied van Lomprez en zijn educatieve wandeling

Vertrek: rue du Mont – 6924 Lomprez
Ontdek dit moerasgebied, zijn biodiversiteitsvoorzieningen zoals het insectenhotel of de nesten van de zwaluwen. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten en wordt verrijkt met educatieve panelen.

Office du tourisme communal de Wellin

Grand Place 2 – 6920 wellin
+32 84 41 33 59

tourisme@wellin.be

In de gemeente Tenneville

Over de velden

Vertrekpunt: parkeerplaats kerk Erneuville – 6972 Tenneville
Deze route van 13 km voert u naar Belle-Vue, Wyompont en Cens, langs het tracé van twee “voorvaderen” van de Nationale 4: de oude Romeinse weg Metz-Tongres en de weg Marie-Thérèse. De beschrijving van de wandeling is vervat in de topogids “A travers champs”, gepubliceerd in de collectie “Tenneville Découvertes”. U vindt er ook getuigenissen van het gebouwde, natuurlijke en landschappelijke erfgoed, evenals anekdotes uit het verleden. Een variant van 9 km maakt het mogelijk de wandeling in te korten via het dorp Wembay.

Het circuit van "la Ferme des Frênes"

Vertrek: Chemin de Mousny 14 – 6970 Tenneville
Dankzij deze educatieve wandeling met vertrek aan de Ferme des Frênes, leert u de troeven van de landbouwlandschappen te begrijpen.
Deze gloednieuwe gemarkeerde route van 5,3 km, die dit jaar zal worden aangelegd, neemt u mee op een ontdekkingstocht terwijl u geniet van prachtige vergezichten over de streek.

Syndicat d’initiative Champlon-Tenneville
B-6971 tenneville
+32 84 45 54 26
tourisme@champlon.info

In de gemeente Tellin

Het verhaal van de 4 zogenaamde heksen

Vertrek : place de l’Yser – 6927 Grupont
De strijd tegen de hekserij is een duister deel van de Ardense geschiedenis. Dit nieuwe educatieve parcours van 6 km neemt u mee in het spoor van Jehenne, Marie, Jejenne en Alix Jamin. Het brengt u ook naar prachtige uitzichtpunten over de Famenne en de Ardennen. Wie waren deze vier vrouwen? Vier zussen die de grootste pech hadden geboren te worden in het begin van de 17e eeuw tijdens een periode van heksenjacht…
De kaart van deze ongemarkeerde route is verkrijgbaar bij het Office du Tourisme van Tellin.

 

Ontmoeting met de kluizenaar van Resteigne

Vertrekpunt : parking aan de chemin des chéfiris – 6927 Resteigne
Dit ongemarkeerde wandelpad van 9 km biedt een prachtige route tussen de dorpen Resteigne en Belvaux door de vallei van La Lesse en het Bois de Niau. De route bestaat uit gelijke delen voetpaden en kleine wegen, soms met een zeker hoogteverschil, zoals de klim naar l’Hermitage (100 m). Vanuit geologisch oogpunt belicht het een van de karakteristieke elementen van het geopark, de Devoonse kalksteen.
De kaart en het roadbook van dit geobalad zijn verkrijgbaar op www.geoparkfamenneardenne.be en bij het Office du Tourisme van Tellin.

 

De kapelwandeling

Vertrek: kerk van Bure – 6927 Tellin
De kapelwandeling is een 4 km lange, bewegwijzerde route. Deze loopt langs de kapel van Notre-Dame de Haurt en haar prachtige lindenlaan. Neem een pauze vooraan de kapel om het landschap te bewonderen.

Office du Tourisme communal de tellin
+32 84 36 60 07
tourisme@tellin.be

In de gemeente Saint-Hubert

De didactische wandeling van de Marsoult

Vertrekpunt: rue du Moulin 16 – 6870 Saint-Hubert
De wandeling van Marsoult begint bij de viskwekerij van het Provinciaal Domein van Mirwart en is 5 km lang. Deze wandeling, op vlak terrein, rond de vijvers is ideaal voor gezinnen met kinderen. De 7 didactische panelen die langs het parcours staan, laten u kennismaken met biodiversiteit, roofvissen, bomen of houtskoolbranders.

Het circuit van de klompenmakers

Vertrek: dorp van Awenne – 6870 Saint-Hubert
In het midden van de 19e eeuw was Awenne het centrum van een dynamische en welvarende klompindustrie. De klompindustrie die in Laneuville-au-Bois is ontstaan, zal zich in Awenne in kwaliteit en kwantiteit ontwikkelen tot een punt waarop zij met haar werkplaatsen een internationale reputatie zal verwerven. Verschillende ervan bestaan nog steeds en geven een uniek karakter aan dit dorp.

Stadswandelingen

Vertrek: Place du Marché 15 – 6870 Saint-Hubert
Verschillende downloadbare wandelingen nodigen u uit om het stadscentrum van Saint-Hubert te ontdekken:
– het Redouté-circuit is gewijd aan het leven van de beroemde schilder Pierre-Joseph Redouté (1,3 km)
– het Herdenkingspad ter herdenking van de twee wereldoorlogen in Saint-Hubert (3,5 km)
– het Ringerspad neemt u mee op een ontdekkingstocht langs rijke en gevarieerde uitzichten op de stad (4 km)
– het circuit Archi Hub biedt u de mogelijkheid om de geschiedenis van de architectuur van Saint-Hubert en zijn stijlen doorheen de ontwikkeling van de stad te ontdekken (2 km)

Royal Syndicat d’Initiative de Saint-Hubert
+32 61 61 30 10
info@rsi-sainthubert.be

In de gemeente Libramont-Chevigny

Ter ontdekking van de "Fagne des anomalies"

Vertrekpunt: rue Au Bois la Dame (naast het kapelletje) – 6800 Séviscourt
Deze wandeling van 8,5 km (niet bewegwijzerd) neemt u mee op ontdekking naar de Fagne des Anomalies. Observeer ter plaatse een gedeeltelijk bebost veenmoeras, lage moerassen rijk aan smalbladig wollegras, een belangrijke groepering van narthecia en een pioniersassociatie van kaal veen, uitzonderlijk in Wallonië.

 

de wandeling van de 9de kunst

Verrek : avenue d’Houffalize 56F – 6800 Libramont
De wandeling van de 9de kunst is een uitgestippelde route van 6,3 km door  bos die bezaaid is met silhouetten en stripschilderijen die u uitnodigen om onderweg 8 personen te ontdekken.

de stadswandelingen

Vertrekpunt : Office du Tourisme – Grand’Rue 24 – 6800 Libramont-Chevigny
Twee downloadbare wandelingen nodigen u uit om de stad eens van een andere kant te bekijken:

De burgerwandeling is een ludieke en interactieve wandeling die u meeneemt op de sporen van onze geschiedenis maar vooral van het burgerschap: Democratie, Onderwijs, Vrijheid van meningsuiting, Verzet en Herinnering (3,5 km) ;

De stadswandeling laat u Libramont-Chevigny ontdekken met verschillende bezienswaardigheden over geschiedenis, erfgoed, architectuur en legende (6,8 km).

 

De pedagogische wandeling der Kelten

Vertrek: Bospark van Bonance (rue de Bonance) – 6800 Libramont-Chevigny
Volg Eira, het jonge Keltische kind, en haar vriend Kadoc de gezel op deze wandeling die is voorzien van educatieve panelen die u uitnodigen om de omringende natuur te observeren. Zij verklaren ook de verbazingwekkende manieren waarop de Kelten hun omgeving gebruikten.
De wandeling bestaat uit twee lussen: een van 1,3 km die kan worden uitgebreid met een wandeling van 3 km over bospaden.

Office du Tourisme communal de Libramont-Chevigny
+32 61 27 04 82 

tourisme@libramont.be

In de gemeente Libin

Op de sporen van 14-18

Vertrekpunt : rue de Burnaumont – 6890 Anloy

Deze wandeling voorzien van een twintigtal verklarende panelen en een oriëntatietafel, geeft de gelegenheid om de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Anloy te ontdekken.
Deze relatief gemakkelijke route voert u door de bossen en het dorp Anloy, langs verschillende historische monumenten. Het neemt ongeveer 2,5 uur om de 8 km te af te leggen.
Rondleidingen worden georganiseerd door de Stichting MERCI (info@lamerci.be).

 

de ruimtewandeling

Vertrek: parking van het Euro Space Centre, devant Les Hêtres 1, 6890 Transinne

Tijdens deze land- en boswandeling van 6,2 km dompelt u zich onder in de lommerrijke bomen en maakt u een reis door de ruimte. Sculpturen van “Atelier de Jo” staan langs de route opgesteld. Elke structuur stelt een persoon uit de Griekse of Romeinse mythologie voor wiens naam wordt gebruikt om een gebied van de astronomie of de verovering van de ruimte te kenmerken.

de poëtische wandeling

Start: rue de Transinne, 6890 Redu

In 2024, wanneer het dorp de veertigste verjaardag van Redu Village du Livre viert, staat de 5de poëziewandeling “Joie de livre” in het teken van feest, verbeelding en vreugde. Volg de route van 1,2 km met een routeboekje dat verkrijgbaar is bij het Office du Tourisme van Libin! Aan het einde van de wandeling is het jouw beurt om te creëren… Schrijf je eigen gedichten en geef ze kleur.

het nuton pad

Vertrekpunt : Route de Smuid, 6890 Libin
Via dit 1,8 km lange ludieke parcours wandelt u in de voetsporen van de “nutons”, de dwergen uit de Ardense legenden…

Office du Tourisme communal de Libin
+32 61 65 66 99

tourisme@libin.be

Spring naar de inhoud