Bezoek aan producenten

Circuit onverwachte smaken (122 km)

De Boerderij Arc-en-Ciel teelt seizoensgebonden en vergeten groenten met de permacultuurmethode gebaseerd op natuurlijke cycli en de afwezigheid van ploegen en chemische meststoffen. Het doel is een gediversifieerd en stabiel voedingssysteem te creëren met integratie van duurzame planten, fruitbomen en dieren, dichtbij de natuurlijke ecosystemen waarvan de diversiteit de beste troef lijkt te zijn tegen ziekten.

Mogelijkheid tot bezoek aan de groentetuinen van ongeveer 2 uur, evenals workshops!
Les Hayettes 126 – 6920 Wellin
+32(0)495 56 52 19 – www.fermearcenciel.be
Op afspraak voor groepen van 10 of meer personen (5 €/pers.).

 

In het hart van het woud van het Domein van Mirwart liggen vele kleine schatten verborgen zoals de didactische bijenstal van de Marsoult, ingericht om u – in alle veiligheid – de fantastische wereld van de bijen te laten ontdekken, tot groot genoegen van jong en oud.

De bijenstal heeft als doel het behoud van de inheemse soort: de zwarte bij, ook bekend als de “bij van de streek”. In het voorjaar en de zomer heeft de oogst van honing plaats. De bijenstal ligt in de buurt van de viskwekerij van het Domein die bekend staat om de kwaliteit van de “fario” forel, die gebruikt wordt om de lokale rivieren te bevoorraden.
Rue du Moulin 16 – 6870 Mirwart (Saint-Hubert)
+32(0)84 36 62 99 – www.province.luxembourg.beHoning: te koop bij de viskwekerij van maandag tot en met vrijdag, afhankelijk van de beschikbaarheid.
Viskwekerij: opendeurdag in december.
De rest van het jaar is het bezoek alleen toegankelijk voor groepen (op reservering).

 

“Op je gemak…” is het sleutelwoord van het beroemde zwijnenhoofdmerk: Marcassou! Het is in het woud van Saint-Hubert, bij de Barrière de Champlon, dat de worsten en gedroogde hammen worden geproduceerd. Het voormalige productiecentrum is omgevormd tot een ontdekkingsruimte “Le Centre Marcassou”. Dit centrum is momenteel gewijd aan groepsbezoeken bestaande uit een gratis rondleiding op de sporen van het merk, zijn geschiedenis, zijn producten en uiteindelijk een proeverij.
Route de la Barrière 72 – 6971 Champlon (Tenneville)
+32(0)84 45 00 00 – www.marcassou.be
Door de week, elke werkdag van 8.30 tot 15.00 uur (laatste toegang één uur voor sluitingstijd): alleen op afspraak voor groepen van 20 tot 65 personen.
Bezoek met proeverij: 7 €/volwassene, 3 €/kind.

Ferme des Frênes – Biofarm, genesteld in het kleine dorpje Cens, kenmerkt zich door een biologische fokkerij van Sattelschwein varkens, Angus rundvlees en Entre-Sambre-et-Meuse lamsvlees. Op de boerderij is ook een volledig biologische slagerij aanwezig, waarvan de meeste producten gluten- en lactosevrij zijn. U vindt er natuurlijk vlees en vleeswaren van de boerderij zonder andere conserveringsmiddelen dan zeezout, kant-en-klaarmaaltijden, streekkazen, streekbieren en een kleine kruidenierswinkel. Vanessa en Patrick delen ook hun liefde voor het vak tijdens bezoeken met proeverijen!
Chemin de Mousny 14 – 6970 Cens (Tenneville)
+32(0)479 34 21 05 – +32(0)486 25 33 36 – www.biofarm.be
Alleen op afspraak. 5 €/pers.

 

De Ferme du Long Pré is een kleine fokkerij. De kudde ooien is van het Entre-Sambre-et-Meuse ras, een robuust Waals ras dat onlangs voor uitsterven werd behoed. Andere ooien, van het Roux Ardennais ras en Black Welsh ras vervolledigen de kudde die in de zomer graast op Natura 2000-gebieden in het “Grande Forêt de Saint-Hubert” om de wetlands en open gebieden op ecologische wijze in stand te houden.
De lammeren worden met hun moeder op grasland gehouden en uitsluitend met gras gevoed, een garantie voor kwaliteit. De varkens worden in de open lucht gefokt. Twee zeugen zorgen voor de voortplanting. Ze bevallen met respect voor het dierenwelzijn en verzorgen hun biggen op een volkomen natuurlijke manier.
Een grote tuin maakt het aanbod compleet.
Het vlees, dat rechtstreeks op de boerderij wordt verwerkt, wordt in het magazijn van de boerderij verkocht in pakketten op bestelling of in stukken gedurende het hele jaar, afhankelijk van de voorraad.
De Ferme du Long Pré organiseert picknicks met streekproducten, natuurwandelingen en bezoeken aan de boerderij. De prijzen zijn afhankelijk van de vraag en het aantal deelnemers.

Moulin d’en Haut 1 – 6870 Saint-Hubert
+32(0)495 23 39 15 – www.facebook.com/fermedulongpre
pakket

Op afspraak (zonder proeverij): 5€/pers. (min. 10 personen).

 

Smaakcircuit op Keltische bodem (70 km)

Virginie nodigt u uit om haar boerderij en het fokken van melkgeiten van een bijzonder Alpineras “Les Alpines de la Core” te ontdekken. In deze geitenboerderij kunt u ook een grote verscheidenheid aan producten kopen, zoals aperitiefblokjes, stronken, “crottins”, yoghurt…
Chemin de la Core 48 – 6800 Bras-Haut (Libramont-Chevigny)
+32(0)474 50 33 37 – lesalpinesdelacore@gmail.com
Alleen op afspraak. Bezoek met proeverij (ongeveer 1 uur): 5 €/pers.
Min. 5 personen/max. 15 personen.

Christine en Philippe van “A la main verte” zijn permatuinders. Naast groenten telen ze ook klein fruit en andere producten (uibollen, aardappelzaad, aardbeiplanten, aromatische planten, fruitstruiken, één jarige en vaste bloemen, “Les Thés de Marie”). Tijdens een rondleiding geven ze alle uitleg bij de kweekmethoden ‘+/- 1 uur’.

Les Colais 30 – 6800 Ourt (Libramont-Chevigny)
+32(0)61 22 31 32 – +32(0)477 68 00 12
www.alamainverte.be

Alleen op afspraak in juni, juli en augustus. Min. 4 pers. ouder dan 16 jaar.
Volwassenen: vanaf 6 €. Kinderen: tot 5 €.

Het bier “La Chatte” werd oorspronkelijk gebrouwen in het dorp Neuvillers waarvan de inwoners de bijnaam “les tchèts” (“les tchèts d’Nuviè”, “de katten van Neuvillers”) aan de brouwerij hebben gegeven. La Brasserie des Tchèts is nu gevestigd in Flohimont en biedt verschillende bieren aan, waaronder La Chatte Blonde, Blanche, Brune, Noire en Triple.
De brouwerij valt het hele jaar door te bezoeken, ontdek het productieproces van de bieren en… proef ze!
Rue du Printemps – 6800 Flohimont (Libramont-Chevigny)
+32(0)61 55 01 61 – www.brasserie-des-tchets.be
Alleen op afspraak. Min. 10 personen. 5 €/pers.

La Chèvrerie et laiterie du Wisbeley produceert zijn eigen huisgemaakte rauwe melkproducten, waaronder kazen, huisgemaakt ijs, vruchtenyoghurts… Tot de specialiteiten behoort gemacereerde kaas in olijfolie met Provençaalse kruiden. Kinderen (en volwassenen) zullen de ontdekking van de geitenboerderij waarderen.
Rue Wisbeley 63 – 6800 Recogne (Libramont-Chevigny)
+32(0)498 12 08 32
Vrijdag en zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17.30 uur.
Gratis bezoek (ongeveer 20 minuten) met proeverij.

Laurence nodigt u uit om een bijzondere cultuur te ontdekken nl. die van saffraan. Bezoek Safranloy bij voorkeur tijdens de bloeiperiode (herfst) onder vorm van een ervaringsdeling. Ontdek dit verhaal van levensverandering, verlangen tot terugkeer naar de natuur en passie voor tuinieren. U zult ook bijproducten (saffraansiroop, jam, pompoen en zeep) en culinaire aromatische kruiden uit een bijkomende cultuur kunnen aankopen.
Vieille Voie 4 – 6890 Anloy
+32(0)475 70 81 04 – www.safranloy.be
Alleen op afspraak.
Tarief: 5€ p.p. / Gratis tot 12 jaar. Gratis proeverij

Ismaël Martin leidt u rond op zijn boerderij die het label “Porc fermier” heeft gekregen. In zijn slagerij vindt u vlees dat rechtstreeks van de boerderij komt (Parthenaise koeien, boerderijvarkens), evenals een kruideniersruimte in de slagerij. Een van de specialiteiten: de Saucisson de la Chestelle, een 100% zuivere varkensworst.

Rue de la Chestelle 56 – 6890 Anloy (Libin)
+32(0)61 28 78 70 – +32(0)497 45 11 49
www.boucheriemartin.be

Gratis bezoek vanaf 4 personen (max 10 pers) op afspraak.

 

 

Naar de inhoud springen