Bezoek aan producenten

Circuit onverwachte smaken (122 km)

De Boerderij Arc-en-Ciel teelt seizoensgebonden en vergeten groenten met de permacultuurmethode gebaseerd op natuurlijke cycli en de afwezigheid van ploegen en chemische meststoffen. Het doel is een gediversifieerd en stabiel voedingssysteem te creëren met integratie van duurzame planten, fruitbomen en dieren, dichtbij de natuurlijke ecosystemen waarvan de diversiteit de beste troef lijkt te zijn tegen ziekten.

Mogelijkheid tot bezoek aan de groentetuinen van ongeveer 2 uur, evenals workshops!
Les Hayettes 126 – 6920 Wellin
+32(0)495 56 52 19 – www.fermearcenciel.be
Op afspraak voor groepen van 10 of meer personen (5 €/pers.).

 

Tussen Lomme en het woud, aan de rand van het dorp Grupont, bieden de Jardins du Moulin tijdens het seizoen een productie van groenten aan, in een respectvolle levens- en milieu omgeving. De terreinen worden intensief beheerd om de productie en de diversiteit van groenten en fruit in tijd en ruimte te maximaliseren. Observatie, aanpassing, openstaan voor diversiteit, permanente teelt, esthetiek en creatie van overvloed begeleiden het dagelijkse werk. Er worden talrijke activiteiten voorgesteld: bezoeken en workshops over permacultuur en tuinieren op kleine oppervlakten, animaties voor kinderen en volwassenen, stages, filosofieworkshops, ontdekkingsdagen.

Chemin de Lavaux 1 – 6927 Bure (Tellin)
+32(0)474 45 14 24 – www.les-jardins-du-moulin.jimdosite.com
Op afspraak (vrije en bewuste prijs).

In het hart van het woud van het Domein van Mirwart liggen vele kleine schatten verborgen zoals de didactische bijenstal van de Marsoult, ingericht om u – in alle veiligheid – de fantastische wereld van de bijen te laten ontdekken, tot groot genoegen van jong en oud.

De bijenstal heeft als doel het behoud van de inheemse soort: de zwarte bij, ook bekend als de “bij van de streek”. In het voorjaar en de zomer heeft de oogst van honing plaats. De bijenstal ligt in de buurt van de viskwekerij van het Domein die bekend staat om de kwaliteit van de “fario” forel, die gebruikt wordt om de lokale rivieren te bevoorraden.
Rue du Moulin 16 – 6870 Mirwart (Saint-Hubert)
+32(0)84 36 62 99 – www.province.luxembourg.beHoning: te koop bij de viskwekerij van maandag tot en met vrijdag, afhankelijk van de beschikbaarheid.
Viskwekerij: opendeurdag in december.
De rest van het jaar is het bezoek alleen toegankelijk voor groepen (op reservering).

 

“Op je gemak…” is het sleutelwoord van het beroemde zwijnenhoofdmerk: Marcassou! Het is in het woud van Saint-Hubert, bij de Barrière de Champlon, dat de worsten en gedroogde hammen worden geproduceerd. Het voormalige productiecentrum is omgevormd tot een ontdekkingsruimte “Le Centre Marcassou”. Dit centrum is momenteel gewijd aan groepsbezoeken bestaande uit een gratis rondleiding op de sporen van het merk, zijn geschiedenis, zijn producten en uiteindelijk een proeverij.
Route de la Barrière 72 – 6971 Champlon (Tenneville)
+32(0)84 45 00 00 – www.marcassou.be
Door de week, elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur (laatste toegang één uur voor sluitingstijd): alleen op afspraak voor groepen van 40 tot 65 personen.
Bezoek met proeverij: 7 €/volwassene, 3 €/kind.

De Ferme des Frênes – Biofarm, genesteld in het kleine dorpje Cens, is een openlucht fokkerij voor Sattelschwein-varkens, Angus-runderen en Entre-Sambre-et-Meuse-lammeren. Op de boerderij bevindt zich eveneens de slagerij waar eigen vlees en vleeswaren worden verkocht, evenals lokale kazen, lokale biologische bieren, brood en andere smakelijke producten. Vanessa en Patrick delen ook hun interesse voor het vak tijdens bezoeken van 1u30 tot 2 uur, met proeverij!
Chemin de Mousny 14 – 6970 Cens (Tenneville)
+32(0)479 34 21 05 – +32(0)486 25 33 36 – www.biofarm.be
Alleen op afspraak tijdens de sluitingsdagen: 5 €/pers. (min. 10 personen).

La Ferme du Long Pré is een kleine gemengde landbouw en veehouderij. De ooienkudde is van het ras Entre-Sambre-et-Meuse, een rustiek Waals ras dat onlangs voor uitsterven werd behoed. De lammeren worden samen met hun moeder opgefokt in weilanden met een exclusief grasdieet, een garantie voor kwaliteit. Dit alles in de biologische landbouw. Sophie stelt bezoeken voor om haar beroep met u te delen!

Moulin d’en Haut 1 – 6870 Saint-Hubert
+32(0)495 23 39 15 – www.facebook.com/fermedulongpre

Op afspraak (zonder proeverij): 5€/pers. (min. 10 personen).

Restaurants, brasseries, snacks, friteries, tea-room...

Alle adressen van het Woud van Saint-Hubert!

Smaakcircuit op Keltische bodem (70 km)

Ontdek de boerderij “K Maboge” in Libin. Deze familieboerderij, waarvan de grootvader Aril de fakkel heeft doorgegeven aan zijn zoon Henri. Na een bezoek van ongeveer 30 minuten, kunt u overgaan naar de slagerij gelegen op 50 m afstand en gerund door de kleinzoon Kévin om de verwerkte producten te kopen. De toonaangevende producten? Gerookte ham, zwart/witte bloedworst en rundvlees.
Rue Paul Dubois 55 – 6890 Libin
Boerderij: +32(0)495 77 23 37 – www.facebook.com/KMaboge
Alleen op afspraak. Gratis bezoek zonder proeverij.

Virginie nodigt u uit om haar boerderij en het fokken van melkgeiten van een bijzonder Alpineras “Les Alpines de la Core” te ontdekken. In deze geitenboerderij kunt u ook een grote verscheidenheid aan producten kopen, zoals verse kaasplateaus, aperitiefblokjes, geaderde kaas, kaas op een rol of smeerbaar, yoghurt…
Chemin de la Core 48 – 6800 Bras-Haut (Libramont-Chevigny)
+32(0)474 50 33 37 – lesalpinesdelacore@gmail.com
Alleen op afspraak. Bezoek met proeverij (ongeveer 1 uur): 5 €/pers.
Min. 5 personen/max. 15 personen.

Wist u dat vooraleer forel te worden deze vis eerst door de ei-, larven- en jongforelstadia moet gaan? In de prachtige omgeving van de vijvers van Freux bevindt zich een viskwekerij die sinds 1889 in werking is en waarvan de forelproductie nu uitsluitend biologisch verloopt. Francis deelt u graag zijn kennis en ervaring mee. Na het bezoek moet u zich absoluut enkele producten aan schaffen (fario forel/Regenboogforel, fonteinzalm en rivierkreeft, afhankelijk van het aantal en de periode van het jaar).

Rue Suzerain 3 – 6800 Freux (Libramont-Chevigny)
+32(0)497 73 51 01 – www.latruitedefreux.be

Uitsluitend op afspraak.
Gratis bezoek van ongeveer 1 uur zonder degustatie.

Christine en Philippe van “A la main verte” zijn permatuinders. Naast groenten telen ze ook klein fruit en andere producten (uibollen, aardappelzaad, aardbeiplanten, aromatische planten, fruitstruiken, één jarige en vaste bloemen, “Les Thés de Marie”). Tijdens een rondleiding geven ze alle uitleg bij de kweekmethoden ‘+/- 1 uur’.

Les Colais 30 – 6800 Ourt (Libramont-Chevigny)
+32(0)61 22 31 32 – +32(0)477 68 00 12
www.alamainverte.be

Alleen op afspraak in juni, juli en augustus. Min. 4 pers. ouder dan 16 jaar.
Volwassenen: vanaf 6 €. Kinderen: tot 5 €.

Het bier “La Chatte” werd oorspronkelijk gebrouwen in het dorp Neuvillers waarvan de inwoners de bijnaam “les tchèts” (“les tchèts d’Nuviè”, “de katten van Neuvillers”) aan de brouwerij hebben gegeven. La Brasserie des Tchèts is nu gevestigd in Flohimont en biedt verschillende bieren aan, waaronder La Chatte Blonde, Blanche en Brune.
De brouwerij valt het hele jaar door te bezoeken, ontdek het productieproces van de bieren en… proef ze!
Rue du Printemps – 6800 Flohimont (Libramont-Chevigny)
+32(0)61 55 01 61 – www.brasserie-des-tchets.be
Alleen op afspraak. Min. 10 personen. 5 €/pers.

La Chèvrerie et laiterie du Wisbeley produceert zijn eigen huisgemaakte rauwe melkproducten, waaronder kazen, huisgemaakt ijs, vruchtenyoghurts… Tot de specialiteiten behoort gemacereerde kaas in olijfolie met Provençaalse kruiden. Kinderen (en volwassenen) zullen de ontdekking van de geitenboerderij waarderen.
Rue Wisbeley 63 – 6800 Recogne (Libramont-Chevigny)
+32(0)498 12 08 32
Vrijdag en zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17.30 uur.
Gratis bezoek (ongeveer 20 minuten) met proeverij.

Laurence nodigt u uit om een bijzondere cultuur te ontdekken nl. die van saffraan. Bezoek Safranloy bij voorkeur tijdens de bloeiperiode (herfst) onder vorm van een ervaringsdeling. Ontdek dit verhaal van levensverandering, verlangen tot terugkeer naar de natuur en passie voor tuinieren. U zult ook bijproducten (saffraansiroop, jam, pompoen en zeep) en culinaire aromatische kruiden uit een bijkomende cultuur kunnen aankopen.
Vieille Voie 4 – 6890 Anloy
+32(0)475 70 81 04 – www.safranloy.be
Alleen op afspraak.
Tarief: 5€ p.p. / Gratis tot 12 jaar. Gratis proeverij

Ismaël Martin leidt u rond op zijn boerderij die het label “Porc fermier” heeft gekregen. In zijn slagerij vindt u vlees dat rechtstreeks van de boerderij komt (Parthenaise koeien, boerderijvarkens), evenals een kruideniersruimte. Een van de specialiteiten: de Saucisson de la Chestelle, een 100% zuivere varkensworst.

Rue de la Chestelle 56 – 6890 Anloy (Libin)
+32(0)61 28 78 70 – +32(0)497 45 11 49
www.boucheriemartin.be